Onderstaande wijzigingen zijn verwerkt in de software na de installatie van update 22.08.

Wet- en Regelgeving

Betaald Ouderschapsverlof

Op 2 augustus 2022 is de regeling voor betaald ouderschapsverlof ingegaan. Door deze regeling kunnen ouders 9 weken van hun ouderschapsverlof betaald opnemen. Met deze wet wil de regering het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen.

  • Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen; bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken.
  • Maar de aanvraag (en betaalverzoek) van de uitkering kan alleen voor hele werkweken.
  • Er zijn maximaal 3 betaalverzoeken (inclusief de eerste aanvraag).
  • Een aanvraag (en betaalverzoek) kan alleen na afloop van het verlof worden aangevraagd.
  • De uitkering bedraagt 70% van het dagloon.

Meer informatie is te vinden op de site van het UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/regeling-betaald-ouderschapsverlof/index.aspx

Hoe de uitkering aan te vragen?

  • Via de verzuimmelder op het werkgeversportaal van het UWV.
  • Of via de ‘verlofmeldingen’ in Freepack (programma 348).

Aanvragen uitkering

Eerste aanvraag
Het aanvragen van de uitkering doet u via programma ‘348 Verlofmeldingen (WAZO)’. Met de knop ‘nieuw’ in het bovenste gedeelte van het scherm kan een aanvraag (eerste betaalverzoek) worden ingevuld.

Let op: De uitkering kan alleen aan de werkgever (uitzendbureau) uitbetaald worden. De werkgever ontvangt de uitkering van het UVW en verloond de uitkering binnen Freepack via een looncomponent. Op deze manier worden de juiste reserveringen en (eventueel) pensioen in Freepack opgebouwd, en wordt de uitkering ook op de juiste manier in de loonaangifte verwerkt.

Versturen van de aanvraag
Nadat de aanvraag is ingevuld, maakt u via programma ‘348 Aanmelding UWV’ een XML-bestand aan. Dit bestand kan in Accept worden ingelezen en verstuurd via ‘Importeren ziekmelding’ (let op: tijdens de import dient u het vinkje weg te halen bij ‘XML controleren aan de hand van de XSD’).

Betaalverzoeken
Na de eerste aanvraag zijn er (per kind) nog maximaal 2 betaalverzoeken over. Een betaalverzoek maakt u aan door in het onderste gedeelte van het scherm op ‘nieuw’ te klikken. Een derde en laatste betaalverzoek kan op dezelfde manier worden aangemaakt.

Versturen van een betaalverzoek
Via het programma ‘348 Aanmelding UWV’ kan van dit betaalverzoek een XML-bestand worden aangemaakt en worden verstuurd via ACCEPT.

Intrekken van een aanvraag (betaalverzoek)
Mocht u een fout hebben gemaakt dan kan een (verstuurde) aanvraag of betaalverzoek worden ingetrokken met de button ‘intrekken’. Intrekken kan alleen wanneer de aanvraag of  het betaalverzoek is verstuurd. Als er nog niets is verstuurd, kunt u de aanvraag of het betaalverzoek wijzigen of verwijderen.

Versturen van een intrekking
De intrekking kan worden verstuurd via het programma ‘348 Aanmelding UWV’. Ook nu wordt er een XML-bestand aangemaakt dat verstuurd dient te worden via ACCEPT.

De uitkering verlonen in Freepack
De uitkering wordt in Freepack verloond middels een looncomponent. Hierdoor worden de juiste reserveringen (wettelijke vakantiedagen 8.7%) en eventueel pensioen opgebouwd. Ook wordt de uitkering op de correcte manier in de loonaangifte verwerkt.

315 Looncomponenten

  1. maak een nieuw looncomponent aan in programma 315 Looncomponenten;
  2. type 1, code 3, soort uitkering is ‘Bet. Ouderschaps. Verlof’;
  3. per ‘eenheid’.

335 Uitzendingen

  1. maak in 335 een nieuwe uitzending aan;
  2. kies op tabblad 2 linksonder voor ‘verloning van uitkering’;
  3. en op tabblad 3 koppelt u het looncomponent Betaald Ouderschapsverlof.

341 werkbrieven

  1. selecteer de uitzending;
  2. voer het aantal eenheden in;
  3. voer in het veld ‘Uitkering/verlof’ het aantal verlofuren in.

351 verlonen

  1. daarna kunt u op de gebruikelijke manier via programma 351 de uitkering verlonen.

Aanvullend geboorteverlof

Sinds update 20.11 kan al een aanvullend geboorteverlof worden aangevraagd via programma ‘348 Verlofmeldingen (WAZO)’. Vanaf update 22.08 is het nu ook mogelijk om deze uitkering te verlonen in Freepack.

Let op: De uitkering kan vanaf deze update alleen nog maar aan de werkgever (uitzendbureau) uitbetaald worden; dus niet meer rechtstreeks aan de uitzendkracht.

De uitkering verlonen in Freepack
De uitkering wordt in Freepack verloond middels een looncomponent. Hierdoor worden de juiste reserveringen (wettelijke vakantiedagen 8.7% en vakantiegeld) en eventueel pensioen opgebouwd. Ook wordt de uitkering op de correcte manier in de loonaangifte verwerkt.

315 Looncomponenten

  1. maak een nieuw looncomponent aan in programma 315 Looncomponenten;
  2. type 1, code 3, soort uitkering is ‘Aanv. geb. Verlof’;
  3. per ‘eenheid’.

335 Uitzendingen

  1. maak in 335 een nieuwe uitzending aan;
  2. kies op tabblad 2 linksonder voor ‘verloning van uitkering’;
  3. en op tabblad 3 koppelt u het looncomponent Aanvullend geboorteverlof.

341 werkbrieven

  1. selecteer de uitzending;
  2. voer het aantal eenheden in;
  3. voer in het veld ‘Uitkering/verlof’ het aantal verlofuren in.

351 verlonen

  1. daarna kunt u op de gebruikelijke manier via programma 351 de uitkering verlonen.

SPAWW

Het programma ‘336 Aanlevering SPAWW’ is uitgebreid met 2 nieuwe functies: een detailoverzicht en de mogelijkheid om alle aangiften te ‘resetten’.

Detailoverzicht SPAWW
Met deze nieuw functie kan een detailoverzicht worden afgedrukt. Per loonheffingsnummer en per periode worden alle uitzendkrachten getoond, inclusief de premielonen en de premies. Dit overzicht toont de actuele stand m.b.t. de berekende PAWW premies en hoeft dus niet altijd aan te sluiten met de reeds aangemelde perioden; er kunnen namelijk na de aangifte correcties zijn gemaakt of nagekomen werkbrieven zijn verloond die nog niet zijn aangemeld.

Volledige reset
Normaal gesproken is een reset niet nodig aangezien correcties over reeds aangeleverde perioden in een nieuwe aangifte worden verwerkt. Maar mocht, om wat voor reden dan ook, het hele jaar opnieuw moeten worden aangeleverd dan kan via deze nieuwe functie het hele jaar gereset worden. Dit programma is beveiligd met het dagwachtwoord en kan dus alleen in samenspraak met de Helpdesk worden uitgevoerd.

Let op: deze reset geldt voor alle perioden en voor alle gekoppelde administraties en loonheffingsnummers.

Nieuwe uurloongrenzen (jeugd)LIV 2022

De nieuwe uurloongrenzen voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de jeugd-LIV voor 2022 zijn verwerkt in ons pakket. Via Programma > F4 > 359 Aang. LB/Premie zijn beide overzichten af te drukken.