De werkkostenregeling
Algemeen
Voor de werkkostenregeling (WKR) moet in de looncomponenten met type 5 (loon in natura) en type 9 (netto) verplicht een extra code worden ingegeven. In deze code wordt aangegeven welke regeling van toepassing is c.q. of de betaalde bedragen al dan niet ten laste van de vrije ruimte moeten komen.
De standaard gebruikte codes zijn 5 t/m 9. Indien er een combinatie met een andere code mogelijk is worden ook de codes 15 t/m 19 gebruikt.
Voor vergoedingen moet één van de codes 5 t/m 8 of 15 t/m 18 worden gebruikt. Voor inhoudingen kan code 9 of 19 worden gebruikt.
De onderstaande voorbeelden zijn indicatief. Wij kunnen helaas geen advies geven over welke code in welk geval gebruikt dient te worden. Hierbij kunnen namelijk allerlei factoren en/of afspraken met de Belastingdienst een rol spelen. Stem dit af met uw financieel adviseur.
Uitzendadministratie
In programma> 315 Looncomponenten kunnen de standaardcodes voor de looncomponenten worden vastgelegd.
Deze standaardcodes kunnen in programma> 335 Uitzendingen worden aangemaakt/gewijzigd voor de betreffende uitzending. De aangemaakte/gewijzigde waarde wordt gebruikt voor de verdere afhandeling in de verloning en de verwerking in de werkkosten.
Salarisadministratie
In programma> 513 Loonsoorten kunnen de standaardcodes voor de looncomponenten worden vastgelegd.
Deze standaardcodes kunnen in programma> 521 Stamgegevens> 2. AOK’s> Looncomponenten voor de betreffende werknemer worden aangemaakt/gewijzigd. Deze aangemaakte/gewijzigde waarde wordt gebruikt voor de verdere afhandeling in de verloning en de verwerking in de werkkosten.
Daarnaast kan de code ook nog éénmalig worden gewijzigd bij het invoeren van mutaties in programma> 532 Invoeren mutaties.
Financiële administratie
Bij het boeken van facturen via programma> 232 Inkoopfacturen kan aangegeven worden welke inkoopfacturen beoordeeld moeten worden voor (gedeeltelijke) opname in de werkkostenregeling. De WKR facturen kunnen daarna eventueel nog afgedrukt worden om te bekijken of opname in de WKR al is afgehandeld.
In programma> 269 Werkkostenregeling> Mutaties kunnen de inkoopfacturen die ten laste van de vrije ruimte moeten komen worden geboekt in de WKR. Let er wel op dat de bedragen inclusief BTW moeten zijn.
Rapportage
De rapportage over de stand van zaken van de WKR kan bekeken/afgedrukt worden via programma> F2/F4> 269 Werkkosten. De rapportage bestaat uit 2 delen : de boekingen ten laste van de vrije ruimte en de boekingen in het systeem van vergoedingen waar vrijstelling voor de WKR voor geldt.
De rapportage vindt plaats op fiscaalnummer (zonder subnummer).
In de rubriek Herberekening staat in de kolom EH 80% wat er uiteindelijk in december van het lopende boekjaar afgerekend zal moeten worden naar de Belastingdienst.
Afrekenen naar de Belastingdienst
In de laatste loonaangifte van het jaar worden de eventuele eindheffingsbedragen meegenomen en als te betalen opgenomen. Houd hier rekening mee. In de rapportage kunnen de te verwachten bedragen bekeken worden. Het bedrag zal worden opgenomen in het eerst bekende subnummer van het betreffende fiscale nummer.