Onderstaande wijzigingen zijn verwerkt in de software na de installatie van update 22.05.

Wet- en Regelgeving

Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe minimumlonen

Aangezien de nieuwe minimumlonen ingaan op de vrijdag van week 26, vinden in die week binnen programma ‘341 – Werkbrieven’ twee controles plaats:

  1.  Wanneer er enkel gewerkt is op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag dan wordt de werkbrief gecontroleerd aan de hand van de oude minimumloontabel van 01-01-2022.
  2.  Is er ook gewerkt op vrijdag, zaterdag of zondag dan vindt er een controle plaats aan de hand van de nieuwe minimumloontabel van 01-07-2022.

Hoe week 26 te verlonen?

Als er op het minimumloon wordt verloond dan kan week 26 op twee manieren worden verwerkt.

  1. De gehele week verlonen tegen het nieuwe minimumloon.
  2. Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag verlonen tegen het oude minimumloon; vrijdag, zaterdag en zondag tegen het nieuwe minimumloon. In dit geval moeten er voor week 26 twee werkbrieven worden aangemaakt.

Aanpassen minimumlonen uitzendingen

Via programma ‘339 – Periodieke verhogingen – Minimumlonen’ kunnen automatisch de minimum uurlonen in de lopende uitzendingen verhoogd worden met het nieuwe minimumloon. Via dit programma worden de uitzendingen automatisch afgesloten en, met als startdatum de opgegeven datum van 01-07-2022, weer opnieuw aangemaakt met het nieuwe minimumloon.

Aanpassingen

Programma 262 grootboekkaarten

Het afdrukken en raadplegen van programma ‘262 grootboekkaarten’ (en de historie 273 grootboekkaarten) is op diverse punten aangepast. Het afdruk- en raadpleegoverzicht toont in het geval van een verkoop- of inkoopfactuur het nummer én de verkorte naam van de debiteur of crediteur. Aan het raadpleegmenu zijn nieuwe knoppen toegevoegd waarmee o.a. de kopiefactuur kan worden bekeken.

Afdrukken 262 grootboekkaarten

Als op het afdrukoverzicht de kolom “Dagb” de waarde “VERK” bevat, dan toont het systeem het nummer en de verkorte naam van de debiteur in de nieuwe kolom “Db/Cr”. Indien in de kolom “Dagb” de waarde “INK” staat vermeld, dan wordt het nummer en de verkorte naam van de crediteur getoond; in alle andere gevallen blijft de kolom “Db/Cr” leeg.

Raadplegen 262 grootboekkaarten

Wanneer de geraadpleegde regel een verkoopfactuur betreft dan kan middels de nieuwe knoppen de kopiefactuur, het detail van de factuur en het detail van de debiteur worden bekeken. Bij een inkoopfactuur kan in plaats van de ‘kopiefactuur’ het gekoppelde ‘document’ worden ingezien (bijvoorbeeld een ingelezen inkoopfactuur).

 

Wettelijke betalingstermijn

Als er geen afspraak is gemaakt met de klant, dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. Indien er wel een (individuele) afspraak is, mag dit ook hoger zijn, maar maximaal 60 dagen.

In programma 241 Debiteuren (tabblad 2) zijn twee nieuwe controles toegevoegd aan het veld ‘betalingstermijn’. Wanneer ‘individuele afspraak’ is aangevinkt dan kan de betalingstermijn maximaal 60 dagen zijn. Is dit veld niet aangevinkt dan kan hier maximaal 30 dagen worden ingevoerd.

 

Openstaande AOK’s zonder (lopende) uitzending

Aan het afdrukprogramma 331 Uitzendkrachten > Arbeidsovereenkomsten kan via een nieuwe optie een overzicht worden getoond van ‘openstaande AOK’s zonder (lopende) uitzending’.

Dit nieuwe overzicht toont alle inactieve AOK’s die niet gekoppeld zijn aan een uitzending of waarvan de uitzending is beëindigd (einddatum uitzending ligt in het verleden)

Deze AOK’s kunnen eventueel worden verwijderd of beëindigd via programma 331 Uitzendkrachten > AOK’s.