Voorschotten (340)
In dit programma onderdeel is het mogelijk om voorschotten in te voeren en uit te betalen. Het ingegeven voorschotbedrag wordt ingehouden op het netto loon van de uitzendkracht.
Onderhoud
De lijst van reeds bestaande voorschotten staat vermeld in het overzicht.
Het is mogelijk via de optie ‘nieuw’ een voorschot in te geven. Het voorschotbedrag moet positief ingevoerd worden.
Naast het bedrag kan ook een omschrijving worden ingegeven. Deze omschrijving is zichtbaar op de loonstrook.
Indien bij de betreffende uitzendkracht een IBAN bekend is, kan worden aangevinkt dat het voorschot bedrag via bank moet worden uitbetaald. Zodra OK is gegeven, is het mogelijk om dit voorschot via programma 356 Betaalopdrachten uit te betalen aan de uitzendkracht. Indien het voorschot reeds uitbetaald is, staat dit ook vermeld in het overzicht.
Voorschotten aanmaken vanuit werkbrieven
Op basis van een ingevoerd ‘voorschotpercentage’ wordt aan de hand van de (nog niet berekende) werkbrieven automatisch een voorschot aangemaakt.
Deze nieuwe toepassing is vooral ontwikkeld voor de eerste fase van de jaarstart aangezien er dan wel werkbrieven ingevoerd kunnen worden maar nog niet worden berekend. Om de uitzendkrachten toch te kunnen uitbetalen voert de klant nu handmatig één voor één een voorschot in. Met dit nieuwe programma is dat niet meer nodig; er wordt op basis van de reeds ingevoerde werkbrieven automatisch een voorschot aangemaakt.
Ook voor 4-weken verloningen kan deze toepassing nuttig zijn. Vaak worden deze uitzendkrachten toch per week uitbetaald via een voorschot. Nu kan door middel van slechts één handeling voor deze uitzendkrachten een voorschot worden gegenereerd.
Let op: aangezien er voorschotten worden aangemaakt die ‘via de bank’ uitbetaald kunnen worden, zullen in dit nieuwe onderdeel alleen uitzendkrachten geselecteerd worden waarvan een IBAN nummer is ingevuld in programma 331. Met andere woorden, als er geen IBAN nummer bekend is dan kunnen er ook GEEN voorschotten worden aangemaakt via de knop ‘Aanmaken uit werkbrieven’.
Berekening over het brutoloon
Het ingevoerde ‘voorschotpercentage’ wordt berekend over het brutoloon van de volgende ingevoerde uren:
Normale uren, ziekuren, doorbetaalde uren, opname feestdagen, opname kortverzuim, opname optionele reservering, opname TvT uren, toeslag- en overuren.
Voorbeelden
Er is een werkbrief ingevoerd van 40 normale uren tegen een bruto uurloon van 10,00 en het ingevoerde voorschotpercentage is 50%. Er wordt dan een voorschot voor deze week klaargezet van 200,00 euro (brutoloon 400,00 x 50%).
Er staat een werkbrief klaar met 32 normale uren (10,00) en 8 overuren (15,00). Het ingevoerde voorschotpercentage is 60%. Het totale brutoloon is 320,00 + 120,00 = 440,00. Op basis van deze werkbrief wordt er een voorschot aangemaakt van 264,00 euro (440,00 x 60%).
Er is een werkbrief ingevoerd met 32 normale uren (10,00) en 8 uur opname feestdagen (10,00). Het ingevoerde voorschotpercentage is 70%. Er wordt een voorschot aangemaakt van 280,00 euro (400,00 x 70%).
Meerdere werkbrieven in één week
Wanneer in een week bij dezelfde uitzendkracht meerdere werkbrieven klaarstaan dan wordt het brutoloon van alle werkbrieven bij elkaar opgeteld.
Voorbeeld
In de eerste werkbrief zijn er 32 normale uren ingevoerd tegen een uurloon van 10 euro en in de tweede werkbrief 8 normale uren van 13 euro. Het voorschotpercentage is 50%. Er wordt een voorschot klaargezet van 212,00 euro (320 + 104 x 50%).
Let op: in bovenstaande voorbeelden wordt gebruik gemaakt van een fictief percentage ter illustratie van de werking. U dient zelf het gewenste percentage te berekenen of in te schatten, aan de hand van bij u bekende gegevens over de bruto/netto verhouding.
Raadplegen
Mogelijkheid tot het raadplegen van de ingevoerde voorschotten.
Afdrukken
Mogelijkheid tot het afdrukken van de ingevoerde voorschotten.