Looncomponenten (315)
In dit onderdeel kunt u looncomponenten aanmaken, wijzigen of verwijderen. Deze looncomponenten kunnen via de Uitzending (335) gekoppeld worden.
Onderhoud
Wanneer u een nieuw looncomponent aanmaakt, dan dient u een aantal waarden in te geven.
Nummer:
Hier kan een zelf gekozen nummer ingegeven worden, welke nog niet in gebruik is.
Omschrijving:
Geef hier een omschrijving van het looncomponent mee. Deze omschrijving is terug te vinden op de loonstrook bij gebruik van het looncomponent.
Type:
U kunt kiezen uit de volgende type componenten:
Type 1
Het component wordt belast met heffingsloon volgens de tabel en wordt betaalbaar gesteld. Tevens dient hier de code speciale aanduiding ingegeven te worden (overzicht op te roepen via de knop ‘Codes’) U dient aan te geven of Eindheffing van toepassing is.
Type 2
Het component wordt belast met bijzonder tarief en wordt betaalbaar gesteld. Tevens dient hier de code speciale aanduiding ingegeven te worden (overzicht op te roepen via de knop ‘Codes’)
Type 3
Het component wordt belast met heffingsloon volgens de eindheffing en wordt betaalbaar gesteld. Tevens dient hier de code speciale aanduiding ingegeven te worden (overzicht op te roepen via de knop ‘Codes’)
Type 5
Over dit type component ‘loon in natura’ wordt loonheffing berekend volgens de tabel, het is onderhevig aan
SVW-premies en wordt niet betaalbaar gesteld. U dient aan te geven of eindheffing van toepassing is.
Type 8
Dit component, ‘Af van bruto’, is vrij van loonheffing, echter wel SVW-plichtig en betaalbaar te stellen.
Type 9
Dit betreft een netto component. Tevens dient hier de code speciale aanduiding ingegeven te worden (overzicht op te roepen via de knop ‘Codes’)
Type 10
Dit looncomponent ‘Vrije verstrekking’ is speciaal voor de ET-regeling. Indien u deze regeling niet heeft ingesteld via Uitzendkrachten (331), dan kunt u dit type component gebruiken.
Code LC
Via code 0 of 1 kunt u aangeven welk pensioen over dit looncomponent moet worden berekend. Met code 2 of 3 geeft u aan dat via dit looncomponent een uitkering wordt uitbetaald, bijvoorbeeld zwangerschapsverlof.
Kostprijs
De optie aanvinken betekent dat het betreffende looncomponent wordt meegenomen in de kostprijsberekening.
Grootboekrekeningen
In overleg met de boekhouder of accountant dient u een grootboeknummer in te geven waar de kosten en de omzet op geboekt moet worden. Indien u het looncomponent niet in de verloning gebruikt, dan kunt u in het veld ‘Grootboekrekening kosten’ de uitwijkrekening 9999 ingeven. Indien u het looncomponent niet factureert aan de klant, dan kunt u in het veld ‘Grootboekrekening omzet’ de uitwijkrekening 9999 ingeven.
Vergoeding/Inhouding
In deze velden kunt u een standaard bedrag ingeven. Indien u het looncomponent bij meerdere uitzendingen gebruikt en verschillende bedragen hanteert, dient u geen bedrag in te geven. U geeft in dit geval alleen in de betreffende uitzendingen de juiste bedragen in.
Looncomponenten per Uur, Dag, Week of Eenheid
Indien u een looncomponent per uur, dag of week gebruikt, zal de vergoeding/inhouding worden berekend op basis van het aantal ingevoerde waarden in de werkbrief. Indien een looncomponent per eenheid wordt gebruikt, zal bij het invoeren van de gegevens in de werkbrief een pop-up verschijnen waar het aantal eenheden ingevuld moet worden.
Grondslag vakantiegeld/overige reserveringen
Indien er over de vergoeding of inhouding reserveringen berekend moeten worden, dan vinkt u deze optie(s) aan.
Raadplegen
Mogelijkheid tot het raadplegen van de aangemaakte looncomponenten.
Afdrukken
Mogelijkheid tot het afdrukken van de aangemaakte looncomponenten.
Looncomponenten en de WAS-Regeling
Binnen programma 315 looncomponenten kan de gebruiker de looncomponenten voor huisvesting en zorgverzekering inrichten m.b.t. de WAS regeling: met volmacht, zonder volmacht of n.v.t. (niet van toepassing).
Wat is de WAS-regeling?
Op 1 januari 2017 treedt het verbod op inhoudingen op het minimumloon (netto EQ) in werking. Dit is geregeld in de Wet Aanpak Schijnconstructies. Dat betekent dat over het netto equivalent geen inhoudingen en verrekeningen meer mogen worden gedaan. Op dit verbod gelden wel uitzonderingen: inhoudingen en verrekeningen voor kosten huisvesting en zorgverzekering zijn onder voorwaarden per 1 januari 2017 nog wel mogelijk.
Huisvesting
Er mag maximaal 25% van het brutominimumloon worden ingehouden op het netto EQ-loon wanneer de werknemer een volmacht heeft afgegeven voor de huisvestingskosten. Zonder volmacht mag niet onder het netto EQ loon worden verloond.
Zorgverzekering
De geraamde gemiddelde nominale premie is voor het jaar 2018 vastgesteld op 1371,00. Als er een volmacht is afgegeven door de werknemer kan dit jaarlijkse bedrag worden benut voor de inhouding van de kosten van de zorgverzekering. Als er geen volmacht is dan mag er niet onder het netto EQ-loon worden verloond.