Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Werkgevers moeten voor hun werknemers bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Dit kan vanaf 4 weken voor het aanvullend geboorteverlof tot 4 weken na de laatste verlofdag. De werkgever heeft daar de geboortedatum van het kind voor nodig.

Deze uitkering is maximaal 70% van hun dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon).

Nieuw programma 348 Verlofmeldingen (WAZO)
De bestaande verlofmeldingen (zwangerschapsverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof en meerlingenverlof) die voorheen waren ondergebracht in het programma 348-Ziekmeldingen én het nieuwe aanvullende geboorteverlof zijn verplaatst naar een nieuw programma 348-Verlofmeldingen (WAZO).

Na aanmaak van een WAZO melding kan er een bestand aangemaakt worden via programma 348/ aanmelding UWV. Dit bestand kan vervolgens via Accept op dezelfde manier als een reguliere ziekmelding verzonden worden.

Alleen openstaande meldingen
Deze checkbox staat default aan en laat alleen de openstaande meldingen zien die nog niet verstuurd, ingetrokken of hersteld zijn. Dus alleen verloven met de status ‘nee’ worden default getoond bij het openen van dit nieuwe programma.

Nieuw
Via de knop ‘nieuw’ kunnen er verloven worden aangemaakt voor zwangerschapsverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof, meerlingenverlof en aanvullend geboorteverlof (nieuw). De aangemaakte verloven binnen dit programma moeten daarna verstuurd worden naar het UWV (of naar de verzekeraar als de klant eigenrisicodrager is) via programma 348 Aanmelding UWV (Digizsm) of Aanmelding Eigen Risicodrager. Meldingen die nog niet verstuurd zijn, hebben in de kolom ‘aangemeld’ de status ‘Nee’, en verstuurde meldingen de status ‘Ja’.

Wijzigen
Alleen verloven die nog niet zijn verstuurd (status: nee) kunnen gewijzigd worden met de knop ‘wijzigen’. Een uitzondering hierop zijn de eigenrisicodragers. Zij kunnen verloven niet intrekken, maar een verlof wel wijzigen en opnieuw insturen.

Verwijderen
Alleen verloven die nog niet zijn verstuurd (status: nee) kunnen worden verwijderd met de knop ‘verwijderen’.

Intrekken
Verloven die zijn verstuurd naar het UWV kunnen worden ‘ingetrokken’ als de verstuurde melding achteraf niet juist blijkt te zijn (onjuiste ingangsdatum, ten onrechte een melding gedaan of een overige reden). Ingetrokken meldingen moeten daarna ook weer worden verstuurd via programma 348-Aanmelding UWV (Digizsm). Er bestaat geen mogelijkheid tot intrekking als de klant Eigenrisicodrager is, maar de ziekmelding kan wel gewijzigd worden en opnieuw ingestuurd worden.

Herstel verlof
Met deze knop kunnen verstuurde meldingen INTERN worden hersteld zodat in programma 331 Uitzendkrachten en 341 Werkbrieven er geen informatieve melding meer verschijnt dat deze uitzendkracht met verlof is. Er wordt dus geen melding naar het UWV (of de verzekeraar) verstuurd!

Mocht een melding per ongeluk hersteld zijn gemeld dan kan deze van ‘hersteld’ worden afgehaald door nogmaals op ‘Herstel verlof’ te klikken en in het veld ‘datum herstel’ de datum weg te halen.

Raadplegen verlofmeldingen
Ook het raadpleegmenu 348 is uitgebreid met een nieuw programma ‘Verlofmeldingen (WAZO)’. Met een dropdown menu kan er gekozen worden voor alle verlofmeldingen (default), alleen de openstaande (nog niet verstuurd), alle aangemelde, alle herstelde en alle ingetrokken meldingen. Later zal er ook een afdrukprogramma voor de verlofmeldingen worden gemaakt.

Tags: